网站首页 | 中心简介 | 组织机构 | 学术顾问 | 研究人员 | 研究成果 | 新闻动态 | 发展规划 | 友情链接
徐新
2018-05-04 11:08

徐新,南京大学中国犹太文化研究联盟会长、南京大学犹太研究所所长、南京大学哲学-宗教学系教授。1977年毕业于南京大学英语系,1988年获美国东北伊利诺大学语言学硕士学位。1977年起在南京大学任教。主要从事犹太宗教、文化、历史,以及犹太人在华散居史方面的研究,主要成果有首部中文版《犹太百科全书》(主编)、《反犹主义解析》、《西方文化史》、《中国开封犹太人:历史、文化及宗教研究》(英文专著,美国出版)等;论文50余篇。其中若干用英文撰写,在国外发表。曾多次访问美国、以色列、德国、英国、加拿大等国,是中国最早(1988年)访问以色列、并在以色列耶路撒冷希伯来大学发表公开讲演的学者。1995年在希伯来联合学院从事犹太教研究,1996年和1998年两度在哈佛大学犹太文化研究中心任访问学者。三度在美国有关大学执教。自1995年以来,应邀在国外做过300余场次英文学术讲演。因其学术活动和成就被国际学术界视为中国犹太学研究的领头人和最具影响力的学者。1996年获美国弗兰德纪念特别奖。2002年以色列巴尔-伊兰大学授予其哲学博士名誉学位,以表彰其在中国开展的对犹太文化研究方面取得的极其重要贡献。

Xu Xin is the President of Chinese Jewish Cultural Research Alliance, the Dean of the Jewish Institute and professor of the School of Philosophy and Religious Studies in Nanjing University. He got the Master’s Degree of Linguistics at the University of Illinois in the United States, the Honorary Doctor of Philosophy at Bar-Ilan University in Israel, once researched in the Jewish Culture Research Centre of Harvard Univerisity as a visiting scholar, and won the Flanders Memorial Special Award of the United States. Since 1995, he has been invited to take more than 300 lectures in English over the world and is considered as the leader and the most influential scholar of Chinese Jewish Studies by the international academic community. His representative works include the Jewish Encyclopedia in Chinese, the Analysis of Anti-Semitism, Western Cultural History and Kaifeng Jews of China: Historical, Cultural and Religious Studies that is wrote in English and published in the United States.